Австралийски изследователи установиха връзка между риска от рак и функциите на

...
Австралийски изследователи установиха връзка между риска от рак и функциите на
Коментари Харесай

Учени откриха нова причина за появата на ракови заболявания

Австралийски откриватели установиха връзка сред риска от рак и функционалностите на група от генетични фрагменти в клетките, заяви Синхуа.
Според новото изследване на Университета Флиндърс, оповестено в сп. „ Кансър сел “, специалистите откриха, че специфични кръгови рибонуклеинови киселини (РНК) могат да се залепят към ДНК в клетките и да причинят мутации, които водят до ракови болести.
Това е първата известна генетична молекула, за която е открито, че има способността да промени ДНК и да аргументи рак, прецизираха откривателите.
„ Докато околната среда и генетичните фактори от дълго време се считат за главните причинители на рака, това революционно изобретение вкарва напълно нова област на медицински и молекулярни биологични проучвания “, сподели Саймън Кон от Университета Флиндърс. Според него тези молекули биха могли да бъдат третирани като нови терапевтични мишени и маркери на болесттите в извънредно ранен техен етап, когато вероятността за сполучливото лечение на рака е доста по-висока.
Екипът от учени сравни неонаталните кръвни проби на деца, развили остра левкемия, с тези на здрави деца. Експертите откриха доста по-високи равнища на характерната кръгова РНК при раждането измежду представителите на първата група. Констатациите демонстрират, че изобилието от РНК молекули в клетките на някои хора подтиква развиването на гените, които предизвикват рак единствено при избрани хора, само че не и при други.
„ Кръговата РНК може да се свърже с ДНК на доста разнообразни места в редица кафези. Свързвайки се с ДНК на избрани места, тази кръгообразна РНК предизвиква редица промени, като най-после води до спирането на ДНК, което клетката би трябвало да поправи, с цел да оцелее “, изясни Кон. „ Това коригиране не постоянно е съвършено и може да докара до малки разновидности, сходно на неверно изписана дума в книга, или по-лошо – доста, доста огромни и опустошителни разновидности. “
Изследователският екип ще продължи изследването, с цел да изследва ролята на кръговата РНК при рака, както и при и други болести.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР